Novosti i priopćenja

Obavijest o otvorenom natječaju za postupak nabave Ugovora o opcijskoj kupnji sirove nafte i naftnih derivata
Agencija za ugljikovodike provodi postupak nabave Ugovora o opcijskoj kupnji sirove nafte i naftnih derivata i poziva ponuditelje da podnesu svoje ponude u skladu s uvjetima navedenim u natječajnoj dokumentaciji. Pročitajte više...

OBAVIJEST O OPOZIVU NABAVE UGOVORA O OPCIJSKOJ KUPNJI SIROVE NAFTE I NAFTNIH DERIVATA

Ovim putem Vas obavještavamo da Agencija za ugljikovodike opoziva natječaj za postupak nabave ugovora o opcijskoj kupnji sirove nafte i naftnih derivata sukladno točki 11. DIO I natječajne dokumentacije, a radi pogrešne specifikacije kod pojedinih grupa proizvoda navedenih u natječajnoj dokumentaciji.

 

Pročitajte više...

EU inspektori za sigurnost odobalnih objekata po prvi puta u Hrvatskoj održali trening

Zagreb, 10.11.2017
. - U zajedničkoj organizaciji Europske komisije i njenog savjetodavnog znanstvenog tijela Joint Research Centre, te Agencije za ugljikovodike i Ininih kompanija INAgip i Crosco, u Hrvatskoj je od 07. do 09. studenoga održan trening inspektora za odobalne objekte pod nazivom „Inspekcija odobalnih objekata – teorijski i praktični pristup“. Pročitajte više...

Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata pripojena Agenciji za ugljikovodike
Zagreb, 01. rujna 2017. – Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Agencije za ugljikovodike (Narodne novine, br. 73/17) i Zakonu o izmjenama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata (Narodne novine, br. 73/17), Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata 01. rujna 2017. godine pripojena je Agenciji za ugljikovodike. Pročitajte više...

Održana konferencija za novinare - Uvjeti i koristi istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu

Zagreb, 13.06.2016. - Na danas održanoj konferenciji za novinare, ministar gospodarstva Tomislav Panenić i predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić upoznali su novinare s glavnim uvjetima i koristima nedavno potpisanih ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu.

Pročitajte više...

Potpisani ugovori za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu

Zagreb, 10.06.2016. - Premijer Vlade RH Tihomir Orešković i ministar gospodarstva Tomislav Panenić danas su u Banskim dvorima s predstavnicima odabranih ponuditelja potpisali ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu.

Pročitajte više...

Vlada Republike Hrvatske dala suglasnost na potpisivanje ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu

Zagreb, 08.06.2016. - Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju suglasnosti na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Pročitajte više...

Konzorcij Marathon Oil i OMV odustali od potpisivanja Ugovora - Projekt ide dalje, drugo javno nadmetanje u rujnu

Zagreb, 29. srpnja 2015. - Ministarstvo gospodarstva i Agencija za ugljikovodike potvrdili su navode o odustajanju Konzorcija Marathon Oil i OMV od potpisivanja Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.

Pročitajte više...

Završena Strateška procjena utjecaja na okoliš za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu

Zagreb, 19. lipnja 2015. godine – Nakon održane javne rasprave, završetka prekograničnih konzultacija, analize pristiglih mišljenja i potrebnih dopuna, završena je Strateška procjena utjecaja na okoliš za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu.

Pročitajte više...

Strateškom studijom iz istraživanja i eksploatacije izuzeta su područja od posebnog ekološkog značaja

Novi regulatorni okvir dodatno unaprjeđuje dugotrajnu uspješnu tradiciju eksploatacije ugljikovodika u Hrvatskoj, omogućujući gospodarski razvoj i energetsku neovisnost uz nikad strože ekološke standarde.

Pročitajte više...

Dodijeljene su dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu

Vlada Republike Hrvatske je u srijedu donijela odluke o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Pročitajte više...

Obavijest o javnoj raspravi
Image: Obavijest o javnoj raspravi

Strateška studija utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu i nacrt Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu stavlja se na javni uvid i javnu raspravu.

Pročitajte više...

Za 14 dana znat će se tko traži naftu na kopnu

Predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić kazala je u subotu da će za dva tjedna biti poznato koje su tvrtke odabrane za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, dodavši kako ne očekuje takav otpor javnosti tim kopnenim projektima kakav je pokrenut zbog projekta u Jadranu.

Pročitajte više...

Ministar Lorencin za Jutarnji list

Bilo je različitih reakcija nakon najava da bi se moglo u većoj mjeri početi s istraživanjima oko bušenja nafte i plina iz Jadrana?

Pročitajte više...

Hrvatski stručnjaci zaposleni u stranim naftnim kompanijama spremni su volonterski pomoći Vladi

Gdje nisu sređene države manipulira se pravilima, otpušta se otpad u more. Jadran je zatvoreni eko sustav te zakon treba biti 'zero discharge', ništa se ne smije izbacivati u more, samo čista voda.

Pročitajte više...

Crna Gora otima hrvatsko more i vadit će naftu!

U jeku vrlo žučnih rasprava o istraživanju nafte i plina u Jadranu, zaobilazi se činjenica da su naši južni susjedi Crnogorci odredili dio istražnih i proizvodnih blokova ugljikovodika u našim morskim i podmorskim prostorima!?

Pročitajte više...

Od nafte i plina barem milijardu kuna godišnje

Dokazali smo da simbioza tih dviju industrijskih grana postoji jer turizam raste svake godine bez obzira na eksploataciju plina u sjevernom Jadranu. I naši konkurenti na turističkom tržištu Španjolska, Grčka, Cipar i Francuska istražuju i eksploatiraju svoje more, a vrlo su turistički popularne destinacije.

Pročitajte više...

HAZU: Istraživanje nafte i plina je sigurno za okoliš, ali i ekonomski i društveno korisno

Istraživanje i moguća eksploatacija nafte i plina iz novih nalazišta na moru i kopnu mnogostruko je ekonomski i društveno korisno, a uz primjenu najmodernijih tehnologija i sigurno za morski i kopneni okoliš, zaključak je rasprave održane u utorak na skupštini Znanstvenog vijeća za naftu i plin, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Pročitajte više...

U Sloveniji održano javno izlaganje o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš
Image: U Sloveniji održano javno izlaganje o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš

Ministarstvo zaštite okoliša Republike Slovenije zajedno s predstavnicima Republike Hrvatske održalo je 09. travnja 2015. godine u Piranu javno izlaganje o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.

Pročitajte više...

Izdvojene vijesti Već 14 mil. kn prihoda, a pravi biznis tek kreće!

Agencija za ugljikovodike (AZU) u prvoj se godini djelovanja definitivno uspjela izdvojiti od sličnih institucija po dinamici rada i ostvarenja ciljeva.

Među rijetkima je koje se samostalno financiraju, pa je osim 400 tisuća kuna izdvojenih iz proračuna RH da bi lani u veljači bila osnovana prihode ostvarila iz vlastitih aktivnosti. Prema izvješću koje je u čtvrtak resorni ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak iznio na sjednici Vlade, AZU je raspolagao s 13,98 milijuna kuna prihoda ostvarenih prodajom prava na korištenje geoloških podataka te od naknada za ulazak potencijalnih investitora u AZU-ov Data Room.

Pročitajte više...

Vedran Muše: Ne bojte se nafte i plina iz Jadrana

Tijekom 90-ih sam radio šest godina na sjevernom Jadranu na plutajućoj plinskoj platformi Zagreb 1 koja služi za bušenje na 100 do 350 metara dubine mora. Tamo sam bio preko “Brodospasa”, čiji sam zaposlenik, a zadnjih 20 godina radim kao kapetan “Brodospasova” opskrbnog broda “Junak” i “opslužujemo” 20 plinskih platformi svime što je potrebno - priča nam Vedran Muše, pod čijom komandom je 20-ak novinara i članova uprave Agencije za ugljikovodike i Ine otplovilo iz Pule za veliku Ininu plinsku platformu “Anamaria A”, čijih šest bušotina već 15 godina besprijekorno crpi plin metan na 1500 metara dubine ispod morskog dna.

Pročitajte više...

Annamaria A: Dobrovoljni zatvor nasred pučine
Image: Annamaria A: Dobrovoljni zatvor nasred pučine

Imamo ukupno pet sustava koji potpuno automatski mogu izvršiti »emergency shutdown«, odnosno prekinuti proizvodnju u slučaju opasnosti ili neke nepredviđene situacije.

U 15 godina nismo imali niti jedan slučaj ugroze ljudi, okoliša ili imovine, kaže Damir Mlinarić čija je glavna zadaća briga za sigurnost članova posade

Pročitajte više...

Energy Investment Forum 2015 Istraživanje ugljikovodika na Jadranu strateški je projekt RH
Image: Energy Investment Forum 2015 Istraživanje ugljikovodika na Jadranu strateški je projekt RH

Novim pristupom koji je implementiran u zadnje dvije godine postavili smo visok standard u transparentnosti komunikacije s javnosti. Ipak dojma sam da je tek sada šira javnost postala svjesna da se u Jadranu već dugi niz godina istražuju i eksploatiraju plin i nafta.

Dali smo svoj maksimum da cijela javnost po prvi put postane dio ove priče. Od prvog dana svaki korak u ovom postupku javno komuniciramo i odazivamo se gdje god to fizički možemo upravo kako bi široj javnosti prezentirali sve ono što projekt istraživanja i eksploatacije donosi i kako bi sve zainteresirane informirali o svemu što je napravljeno i na čemu se radi. Od prvog dana koncept cijelog projekta aktivno smo prezentali u nekoliko gradova te smo se odazvali na gotovo sve konferencije, kao i na Energetski forum koji ste upravo vi organizirali. Prezentirali smo stratešku studiju utjecaja na okoliš u Zagrebu, odazvali se pozivu župana i imali javna savjetovanja u Dubrovniku, Zadru i Šibeniku. Odazvali smo se i na tribinu koju je Zelena akcija organizirala u Zagrebu sredinom prosinca. Odgovaramo na desetke mailova dnevno i na brojne upite medija. Dosta pitanja dolazi zbog neznanja te je između ostalog naša uloga i da educiramo građane.

Pročitajte više...

Luka Rijeka kao još jedno logističko središte za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu

Rijeka bi uz Luku Ploče mogla postati još jedno logističko središte za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Upravo o toj mogućnosti danas se razgovaralo na sastanku održanom u Luci Rijeka. Predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić istakao je kako je model riječke luke kao logističkog centra razvijen u suradnji s poslovnom zajednicom koju čine AGCT, Jadranski pomorski servis (JPS), Dezinsekcija i Brodogradilište Viktor Lenac.


 

Pročitajte više...

Za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu prijavilo se sedam kompanija na sve ponuđene istražne prostore
Image: Za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu prijavilo se sedam kompanija na sve ponuđene istražne prostore

Danas u 14.00 sati službeno je zatvoreno prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu. Riječ je o prvom u nizu natječaja za istraživanje i eksploataciju na kopnu za ukupno šest istražnih prostora u rasponu od 2.100 do 2.600 četvornih kilometara na području Drave, istočne Slavonije i Save. Nakon zatvaranja javnog nadmetanja, u Agenciji za ugljikovodike održana je sjednica Stručnog povjerenstva za provođenje javnog nadmetanja. Na Sjednici su otvorene pristigle ponude te je utvrđeno da se prijavilo ukupno sedam ponuditelja. Kompanije su predale ponude kojima se međusobno nadmeću s 19 različitih radnih programa.

Pročitajte više...

Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika Šibensko-kninskoj županiji donijeli bi nadu za razvoj uspavane industrije bez negativnog utjecaja na turiza
Image: Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika Šibensko-kninskoj županiji donijeli bi nadu za razvoj uspavane industrije bez negativnog utjecaja na turiza

Šibenik, 12. veljače 2015. - Nakon Zagreba, Dubrovnika i Zadra, Strateška studija utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i nacrt Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu danas su pred brojnom zainteresiranom javnošću predstavljeni i u Šibeniku. Na pitanja domaćina iz Šibensko-kninske županije, ekologa, stručnjaka i građana odgovarali su predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, Barbara Dorić i direktor tvrtke IRES Ekologija, Mirko Mesarić, koji su ponovno istaknuli kako je Strateška studija jedan u nizu elemenata kojima se osiguravaju po okoliš najstroži, a po državu dosad ekonomski najisplativiji uvjeti eksploatacije Jadrana.

Pročitajte više...

Platforme neće otjerati turiste s Jadrana
Image: Platforme neće otjerati turiste s Jadrana

Zadar, 11.veljače 2015. - Treće po redu javno savjetovanje o Strateškoj studiji o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu održalo se danas u Zadru u velikoj vijećnici Zadarske županije.

Pročitajte više...

Uz veća ograničenja i standarde u istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, turisti i dalje neće znati za postojanje platformi
Image: Uz veća ograničenja i standarde u istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, turisti i dalje neće znati za postojanje platformi

Gradska vijećnica grada Dubrovnika u srijedu 04.veljače bila je popunjena zainteresiranim građanima, ekološkim aktivistima i stručnom javnosti povodom savjetovanja o Strateškoj studiji o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.

Pročitajte više...

Agencija za ugljikovodike odazvat će se pozivima na predstavljanje Strateške studije u primorskim županijama
Image: Agencija za ugljikovodike odazvat će se pozivima na predstavljanje Strateške studije u primorskim županijama

Predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, Barbara Dorić je u srijedu 28. siječnja prisustvovala 34. sjednici Hrvatske zajednice županija, gdje je predstavnicima odgovorila na niz pitanja na temu istraživanja ugljikovodika u Jadranu.

Na primjedbu župana kako se javno izlaganje Strateške studije utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu održalo u Zagrebu, Dorić je rekla kako će se rado odazvati pozivu župana da najvažnije smjernice iz Strateške studije i sam projekt predstavi u gradovima primorskih županija.

Pročitajte više...

Održano Javno izlaganje o Strateškoj studiji: nikad stroži uvjeti za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu

Zainteresirani građani i stručna javnost popunili su danas dvoranu hotela International u Zagrebu u kojoj se održalo Javno izlaganje o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika.

 

Pročitajte više...

Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika u Jadranu u skladu su sa svim direktivama i zakonima

Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika u Jadranu u skladu su s direktivama Europske unije kao i hrvatskim zakonima

Pročitajte više...

Platforme se neće smjeti vidjeti s plaža, naselja i turističkih zona

Zagreb, 16.01.2015. – Strateška studija utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu s današnjim je danom stavljena na javni uvid i javnu raspravu. U cilju još veće transparentnosti u komunikaciji ovog gospodarski bitnog projekta za Republiku Hrvatsku, danas je u prostorijama Agencije za ugljikovodike održana prezentacija za medije kako bi se predstavili ključni zaključci strateške studije i tako potaknulo sve dionike da se već u samom početku uključe u kvalitetnu javnu raspravu

.
Pročitajte više...

Obavijest o javnoj raspravi o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš

Strateška studija utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i nacrt Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu stavlja se na javni uvid i javnu raspravu.

Pročitajte više...

Pet kompanija odabrano za istraživanje 10 istražnih prostora na Jadranu
Image: Pet kompanija odabrano za istraživanje 10 istražnih prostora na Jadranu

Odlukama Vlade RH danas je dodijeljeno 10 dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Tim odlukama je prethodilo prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu koje je zaključeno 03. studenog 2014. godine te je pristigle ponude ocijenilo Stručno povjerenstvo predvođeno ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

Pročitajte više...

Održana tribina u organizaciji Zelene akcije

Jučer je u prostorijama Zelene akcije održana tribina pod nazivom "Nafta na Jadranu: ravno do dna!“  na temu planiranih istraživanja i moguće eksploatacije nafte na Jadranu.


Pročitajte više...

Čak 60,5 posto građana podržava komercijalno vađenje nafte u Jadranu

Čak 60,5 posto građana podržava komercijalno vađenje nafte u Jadranu, pokazalo je istraživanje koje je za domaću konzultantsku kuću “Alpheus” provela u listopadu agencija Ipsos Puls, s tim da 29,6 posto ispitanika smatra da ne treba pokrenuti komercijalno vađenje nafte, a 9,9 posto je odgovorilo da “ne zna”.

Pročitajte više...

Ministarstvo gospodarstva donijelo nova rješenja o istražnim prostorima Sava i SZ Hrvatska

Ministarstvo gospodarstva je donijelo nova rješenja u skladu s uputom Visokog Upravnog suda iz predmetnih presuda, a koje se odnosi na oduzimanje odobrenja INA-i za istraživanje na istražnim prostorima "Sava" i "Sjeverozapadna Hrvatska“. Ministarstvo je ponovno prikupilo  sve  vjerodostojne dokaze i iste detaljno obrazložilo u novim rješenjima što konkretno znači da Ministarstvo gospodarstva ne odstupa od prije donijetih rješenja.

Pročitajte više...

Luka Ploče postaje logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu

Luka Ploče postaje logističko središte za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu - Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, i Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luka Ploče, danas su u prostorima Agencije za ugljikovodike potpisali Sporazum o poslovnoj suradnji te tom prilikom predstavili projekt.

Pročitajte više...

Za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na Jadranu prijavilo se 6 kompanija

Danas u 14 sati službeno je zatvoreno prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Po zatvaranju javnog nadmetanja u Agenciji za ugljikovodike održana je sjednica Stručnog povjerenstva za provođenje javnog nadmetanja. Na sjednici su otvorene pristigle ponude te je utvrđeno da se prijavilo ukupno 6 kompanija, koje su iskazale interes za 15 istražnih prostora.


Pročitajte više...

Završava natječaj za istraživanje nafte i plina na Jadranu

U ponedjeljak, 3. studenoga u 14 sati zatvara se javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u hrvatskom dijelu jadranskog podmorja, koje je otvoreno 2. travnja ove godine. Zainteresirani ponuđači mogli su se javiti za istraživanja 29 istražnih polja, površine od 1.000 do 1.600 četvornih kilometara.

Pročitajte više...

Hrvatska sve više postaje interesno područje dviju svjetskih energetskih sila

Ministar gospodarstva iz Osijeka najavljuje da prve istražne bušotine očekuje za godinu dana. Nađu li naftu, svi će imati koristi.

Pročitajte više...

Vrdoljak otvorio javno nadmetanje za istraživanje ugljikovodika na kopnu

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u Osijeku otvorio javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, a riječ je o prvom u nizu natječaja za istraživanje i eksploataciju za ukupno šest blokova u rasponu od 2.100 do 2.600 četvornih kilometara na području Drave, istočne Slavonije i Save.

Pročitajte više...

Vrdoljak: Osim jadranskog podmorja u pripremi je i eksploatacija u Podravini i Posavini

- U Data Room do danas je ušlo 40 kompanija koje su zainteresirane za Jadransko podmorje. Do rujna će u Hrvatsku doći još puno eminentnih naftnih kompanija. U pripremi je osim off-shora, prvi natječaj za on-shore eksploataciju u Podravini i Posavini koji će aktivirati dio naše industrije. Aktivirati ćemo i Dinaride koji su vrlo potentni i imaju potencijal za eksploataciju – tvrdi Vrdoljak.

Pročitajte više...

Američki naftaši vide Hrvatsku kao srednjoeuropsko energetsko čvorište

Hrvatska može postati energetsko čvorište srednje Europe, potvrdili su u četvrtak američki naftaši hrvatskome predsjedniku Ivi Josipoviću koji u Houstonu traži investitore za hrvatsku naftu i plin.

Pročitajte više...

Financial Times: Hrvatsku će spasiti nafta i plin iz Jadrana

Hrvatska jadranska obala je najpoznatija po svom prekrasnom planinskom krajoliku, čistom moru i desecima šarmantnih gradića i gradova. No vlada ove bivše jugoslavenske zemlje nada se da će postati jednako dobro poznata po onome što možda leži ispod njenog mora, a to su milijarde dolara vrijedni nafta i plin, piše Financial Times

Pročitajte više...

Velik interes za istraživanje nafte i plina u jadranskom podmorju

Javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu koje je otvoreno u srijedu traje do 3. studenog . Natječajem je definirano 29 istražnih polja površine od 1.000 do 1.600 četvornih kilometara. 


Otvoren natječaj za istraživanje nafte i plina na Jadranu

Predstavnici četrdesetak naftnih kompanija iz cijeloga svijeta okupili su se u srijedu u Zagrebu na otvaranju prvog ciklusajavnog nadmetanja za koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu koji je podjeljen na 29 istraživačkih polja. 

Pročitajte više...

Na Jadranu određeno 29 istražnih naftnih polja za koje vlada velik interes

Vlada je na današnjoj sjednici donijela tri odluke kojima omogućuje provedbu javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu i njegovo raspisivanje 2. travnja

Pročitajte više...

JADRANSKA NAFTNA GROZNICA Prvi naftaši stigli u Hrvatsku u potrazi za crnim blagom

Naftne će kompanije Hrvatskoj plaćati 4.000 kuna za svaki četvorni kilometar koji eksploatiraju. Jadran je podijeljen u 29 blokova od kojih je svaki veličine 1500 četvornih kilometara. Kompanije će se moći natjecati za koliko god žele blokova.

Pročitajte više...

VIDEO 5.000 eura plaćaju samo za prelistati dokumente!

Koliko je zanimanje za moguće crno zlato u našem podmorju govori i podatak da je više od 20 tvrtki već spremno platiti 5 tisuća eura samo kako bi prelistali karte s vrijednim podacima.

Pročitajte više...

Za 'bušenje' u Hrvatskoj zainteresirano je 30 globalnih igrača

S obzirom na to da su se ispunili svi uvjeti za raspisivanje natječaja za istraživanje i eksploataciju plina i nafte, koji će Vlada raspisati u travnju, za godinu dana trebala bi biti poznata konkretna imena svjetskih kompanija koje imaju interes ulagati u Hrvatskoj, osim Ine-Mola koji će se svakako uključiti u proces.

Pročitajte više...

U travnju natječaj za koncesije za istraživanje Jadrana

Agencija za ugljikovodike 10. ožujka otvorit će vrata "data rooma" svim investitorima zainteresiranima za geološke podatke, a u travnju će i raspisati javni natječaj za koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu.

Pročitajte više...

BIT ĆE EKSPLOATACIJE Hrvatsko podmorje skriva značajne zalihe nafte i plina

Nakon pet mjeseci dovršeno je 2D snimanje hrvatskog podmorja koje je provedeno na glavnini hrvatskog dijela Jadrana. Tijekom ovih nekoliko mjeseci po prvi put su u Hrvatskoj prikupljeni long-offset podaci duž profila od 15.000 kilometara.

Snimanje je obavila međunarodna tvrtka Spectrum Geo LTD, a snimali su i talijanski dio Jadrana. Snimanje je završeno jučer, a slijedi obrada podataka koji će biti dostupni do kraja 2014. godine.

U veljači 2014. će se otvoriti data room sa cjelokupnim seizmičkim podacima koji će biti na raspolaganju svim zainteresiranim kompanijama.

'Podaci ukazuju na obečavajuće ugljikovodične nakupine u geološkim strukturama Jadrana. Na temelju podataka dobivenih u ranim fazama obrade već sada možemo zaključiti kako postoji značajan potencijal za pronalaskom još neotkrivenih zaliha nafte i plina duž cijele strane hrvatskog dijela Jadrana', rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.
 
Objava javnog natječaja za koncesiju najavljena je za drugo tromjesječje 2014. godine.

Pročitajte više...

Vrdoljak: Hrvatska bi mogla biti mala Norveška!

Hrvatska bi mogla biti mala Norveška, optimistično je zaključio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak komentirajući na istraživačkom brodu u Splitu završetak prikupljanja seizmičkih podataka 2D tehnikom u hrvatskom podmorju. Projekt je trajao pet mjeseci, a snimljeno je 14.712 km Jadranskog mora u epikontinentalnom dijelu.

Pročitajte više...

2022 Agencija za ugljikovodike. Sva prava pridržana.

Pornolar sikis izle, turk sex

pornolar

turk porn

turk sex sikis seyret

porno hd izlemek icin en ideal sex sitesi.
sirinevler escort sirinevler escort atakoy escort mecidiyekoy escort etiler escort atasehir escort capa escort